Wat maakt mijn werk zo leuk?

🔧🏠 Techniek + mensen = mijn ideale combinatieTechniek heeft me altijd al geïnteresseerd – en laat deze sector daar nu net vol van zitten! 😄Tijdens mijn eerste baan kochten we ons eerste huis: een écht klushuis. Ik had net een paar weken meegelopen op de bouw en dacht: hoe moeilijk kan het zijn?Dus ik probeerde het zelf. En het lukte. 💪Inmiddels weet ik: ik vind techniek niet alleen leuk om te doen, maar ook om uit te leggen. Want als ik iemand kan laten snappen hoe een warmtepomp werkt – en vooral dat die hun huis ook bij -10 ºC warm houdt – dan is mijn dag geslaagd. 🙌Tien jaar geleden rolde ik min of meer toevallig deze sector in, maar het bleek een schot in de roos. 🏹In 2025 zit onze woonomgeving vol slimme techniek. Het is een kunst om die begrijpelijk te maken voor de mensen die erin wonen.En precies dat is waar ik blij van word: bezig zijn met techniek én met mensen. 💬🔍👉 Heb je vragen over techniek in je woning? Of ben je benieuwd wat er bij jou mogelijk is? Stuur me gerust een berichtje!

Lees meer »

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Verduurzamen betekent meer dan alleen maar een warmtepomp ergens tegenaan gooien. Het begint altijd met: Hoe kan ik mijn energievraag naar beneden⏬brengen? Immers: energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Maar hoe krijg je die energievraag naar beneden❓Er is veel winst💰te behalen door het goed isoleren van je woning. Hoe minder energie er uit de woning verdwijnt, hoe minder energie je nodig hebt. Je wil de opgewekte energie graag in⏬huis houden en niet laten ontsnappen via een simpele kier of een slecht geïsoleerde muur.Dus: zou je woning beter geïsoleerd kunnen worden? Uiteraard verschilt dat per woning🏠. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je huis beter te isoleren en daarmee dus je energievraag te verminderen. Binnenkort ga ik bijv. een convectorput isoleren. En laatst heb ik een bewoner gevraagd of hij de schoorsteen wil behouden i.v.m. een ‘koudebrug’, zoals we dat noemen, die ontstaat waardoor er kou naar binnen komt. Misschien niet direct punten waarbij je verwacht dat er winst💰op te behalen valt.Wat zijn de mogelijkheden om je huis te verduurzamen❓💚 Isoleren van spouwmuur, dak en/of vloer💚 Naden en kieren dichtmaken met bijv. tochtstrip of luchtdicht tape💚 HR++ glas plaatsen💚 Warmtepomp plaatsen💚 (Energiezuinige) ventilatie aanbrengenEn uiteindelijk kan je de energie die je nodig hebt, duurzaam opwekken met bijv. je eigen zonnepanelen💚.Elke woning🏠is verschillend en daardoor zijn er per woning andere oplossingen nodig. Dat vind ik een heel leuk onderdeel van mijn werk!❤️ Ik help (o.a.) graag mensen met adviseren over geschikte oplossingen. Internet🌐staat vol met informatie, waardoor je tussen de bomen🌳het bos🌳🌳niet meer ziet. Het is maar waar je van hout (met dt). 😉

Lees meer »

Maakt een warmtepomp geluid?

Ja, de warmtepomp maakt geluid. Het buitendeel althans. Afhankelijk van de plek en manier van monteren 🛠 kan je daar meer ➕ of minder ➖ last van hebben. Zo kijk ik altijd naar welke plekken geschikt zijn✅. Ook kan het model en type warmtepomp✅ invloed hebben hierop. Daarnaast heeft de overheid sinds 1 april 2021 eisen gesteld aan het geluid van een warmtepomp of airco, die per 1 januari 2024 ook nog eens aangescherpt zijn.🚫Geluid is altijd een lastig iets. Sommige mensen hebben heel veel last van geluid, anderen merken er niks van🔇. Je kunt erg wennen aan geluid. Voorbeeld: mensen langs die langs het spoor wonen, horen de trein minder of zelfs niet meer na verloop van tijd.Belangrijke punten waar ik op let🔍:🔸genoeg afstand tussen buitendeel en deuren/ramen (waarachter mensen verblijven)🔸de uitblaasopening niet richten op deuren, ramen of plekken waar het geluid heel erg kan weerkaatsen🔸wanneer een plat dak uit een houten constructie bestaat bij, zal er gekeken moeten worden naar maatregelen (zoals betonnen tegels eronder leggen en/of trillingsdemper toepassen) in verband met trillingen die doorgegeven kunnen worden aan de constructie van het huis🔸goede montage (waterpas) om ongewenste trillingen te voorkomen🔸warmtepomp altijd op stevige rubberen blokken plaatsen🔸de meeste warmtepompen zijn geschikt, maar er bestaan stillere modellen en types mocht het nauw luisteren.Ik begrijp het belang van een juiste plaatsing, bepaalde tonen hoor ik sneller dan een ander. Onze eigen warmtepomp hoor ik🔉(buiten, binnen niet), ik ben me ervan bewust dat hij er staat, maar ik heb er geen last van.👏🏻Heb je vragen? Laat het me weten!

Lees meer »

Hoe verwarmt een warmtepomp mijn huis?

Hoe verwarmt een warmtepomp mijn huis?Een warmtepomp bestaat (meestal) uit 2 delen: 1️⃣een binnendeel en 2️⃣een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht. Door een slim natuurkundig proces wordt deze warmte omgezet in bruikbare warmte voor je huis. Dit natuurkundige proces is in ieder huis al te vinden, namelijk je koelkast (met het enige verschil dat een warmtepomp als doel heeft verwarmen, en een koelkast koelen). En nu wordt het even technisch: Het natuurkundige proces👨🏻‍🔬 omvat het laten verdampen en weer condenseren van een speciale stof (het koudemiddel) om energie (warmte) te verplaatsen (pompen). Vandaar dus de naam ‘warmtepomp’.De warmte die met dit slimme proces ontstaat, wordt gebruikt om water op te warmen🔥 die vervolgens door de radiatoren of de vloerverwarming stroomt om zo het huis te verwarmen🔥 (of koelen🧊). Het water heeft een lage temperatuur, omdat dit voor het rendement van de warmtepomp beter is. Daardoor staat hij continu een klein beetje aan, wat een mooie constante temperatuur oplevert in huis, wat erg comfortabel👍🏻 aanvoelt. De meeste CV-ketels warmen een ruimte op en zal pas weer gaan verwarmen wanneer de temperatuur is gezakt. Daardoor zijn er meer schommelingen en kan dat als oncomfortabel ervaren worden.Daarnaast wordt hetzelfde slimme proces ook gebruikt om lekker warm water🔥 te maken om te douchen. Hier zit een groot verschil met een cv-ketel. Een cv-ketel is namelijk in staat om op elk moment heel veel warm water te maken, terwijl een warmtepomp wel net zulk warm water kan maken, maar niet zoveel tegelijkertijd. Daarom wordt er bij een warmtepomp gebruikgemaakt van een voorraadvat (vaak boiler genoemd) met warm water. Zo heb je hetzelfde comfort als met een cv-ketel, maar dan met de voordelen van de goedkope en duurzame 💚 verwarming van een warmtepomp.

Lees meer »

Verduurzamen? Waarom?

Waarom mijn huis verduurzamen?Tja, misschien cliché maar wel waar: het klimaat. Klimaatverandering is een grote uitdaging voor iedereen. Het houdt mij persoonlijk bezig: hoe zal de aarde eruit zien als mijn kinderen groot zijn en welke keuzes maak ik om bij te dragen? Er zijn stappen die we kunnen ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Denk aan: minder vlees eten, het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch rijden of je verlichting vervangen voor led verlichting.Het isoleren van je huis, geïsoleerd glas of het plaatsen van een warmtepomp dragen hier ook aan bij:

Lees meer »