Hoe verwarmt een warmtepomp mijn huis?
Een warmtepomp bestaat (meestal) uit 2 delen: 1️⃣een binnendeel en 2️⃣een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht. Door een slim natuurkundig proces wordt deze warmte omgezet in bruikbare warmte voor je huis. Dit natuurkundige proces is in ieder huis al te vinden, namelijk je koelkast (met het enige verschil dat een warmtepomp als doel heeft verwarmen, en een koelkast koelen). En nu wordt het even technisch: Het natuurkundige proces👨🏻🔬 omvat het laten verdampen en weer condenseren van een speciale stof (het koudemiddel) om energie (warmte) te verplaatsen (pompen). Vandaar dus de naam ‘warmtepomp’.
De warmte die met dit slimme proces ontstaat, wordt gebruikt om water op te warmen🔥 die vervolgens door de radiatoren of de vloerverwarming stroomt om zo het huis te verwarmen🔥 (of koelen🧊). Het water heeft een lage temperatuur, omdat dit voor het rendement van de warmtepomp beter is. Daardoor staat hij continu een klein beetje aan, wat een mooie constante temperatuur oplevert in huis, wat erg comfortabel👍🏻 aanvoelt. De meeste CV-ketels warmen een ruimte op en zal pas weer gaan verwarmen wanneer de temperatuur is gezakt. Daardoor zijn er meer schommelingen en kan dat als oncomfortabel ervaren worden.
Daarnaast wordt hetzelfde slimme proces ook gebruikt om lekker warm water🔥 te maken om te douchen. Hier zit een groot verschil met een cv-ketel. Een cv-ketel is namelijk in staat om op elk moment heel veel warm water te maken, terwijl een warmtepomp wel net zulk warm water kan maken, maar niet zoveel tegelijkertijd. Daarom wordt er bij een warmtepomp gebruikgemaakt van een voorraadvat (vaak boiler genoemd) met warm water. Zo heb je hetzelfde comfort als met een cv-ketel, maar dan met de voordelen van de goedkope en duurzame 💚 verwarming van een warmtepomp.
